Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, όπως λέγονται επιστημονικώς τα κρεατάκια, είναι μικροί σχηματισμοί που βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη. Έως το 7ο έτος της ζωής συμμετέχουν στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Κατόπιν, ατροφούν και συνήθως εξαφανίζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διογκώνονται και προκαλούν προβλήματα στο παιδί.

ALT
CAPTION

Η θεραπεία της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι χειρουργική και ονομάζεται αδενοτομή. Πρόκειται για μια πράξη γρήγορη, ανώδυνη, λίγο αιμορραγική και η οποία απαιτεί μια πολύ ελαφρά και πολύ σύντομη γενική αναισθησία. Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών και σπάνια σε μικρότερη ηλικία, λόγω του κινδύνου να επανεμφανιστούν τα κρεατάκια ( υποτροπή) αν η επέμβαση γίνει νωρίς. Ωστόσο, αν το παιδί εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές (ωτίτιδες, βρογχίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες) τότε τίθεται η ένδειξη της επέμβασης και σε μικρότερη ηλικία.

Ο μικρός ασθενής την επόμενη ημέρα από την επέμβαση μπορεί να πάει στο σπίτι του και να παραμείνει στο κρεβάτι αρκετές ώρες τις πρώτες δύο ημέρες. Οι τροφές του πρέπει να είναι όλες κρύες και τις πρώτες 3 ημέρες να είναι υδαρείς και μαλακές. Την 4η ημέρα επισκέπτεται εκ νέου το γιατρό για να διαπιστωθεί η πορεία της ανάρρωσης και για να δοθούν νέες οδηγίες αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.