Λειτουργική Ρινοπλαστική

Λειτουργική Ρινοπλαστική
«Αποτελεί θαυμαστό φαινόμενο του ανθρώπινου γένους, το ότι μέσα σε τόσα πολλά εκατομμύρια πρόσωπα δεν υπάρχουν 2 όμοια»
Sir Thomas Brown

Γιατί θα ήταν ωφέλιμο για εμένα να υποβληθώ σε λειτουργική ρινοπλαστική;

Η μύτη είναι ο κεντρικός «πρωταγωνιστής» του προσώπου και οποιαδήποτε δυσμορφία της παίζει καταλυτικό ρόλο στη συνολική εμφάνισή του. Επιπρόσθετα, λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ύπνου, κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες, εύκολη κόπωση. Με τη λειτουργική ρινοπλαστική αντιμετωπίζονται από τον ίδιο χειρουργό τόσο τα λειτουργικά όσο και τα αισθητικά προβλήματα της μύτης, ώστε με μια ανώδυνη επέμβαση το άτομο να αποκτά ένα πιο όμορφο, ανανεωμένο, κολακευτικό πρόσωπο και μια μύτη καλαίσθητη, φυσική και απόλυτα λειτουργική. Επανακτά την ξεκούραση στον ύπνο, τη σωματική αντοχή, απαλλάσσεται από κεφαλαλγίες και συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και τονώνεται η ψυχολογία του και η αυτοπεποίθησή του μέσω της ανανεωμένης εμφάνισης του προσώπου του.

Ποιος είναι ο σκοπός μιας λειτουργικής ρινοπλαστικής;

Καμία επέμβαση ρινοπλαστικής δεν είναι ίδια. Η ιδιαίτερη ανατομική κατασκευή της μύτης του κάθε ατόμου απαιτεί ειδικό ανά περίπτωση εγχειρητικό σχεδιασμό. Ο έμπειρος ρινοχειρουργός πρέπει να έχει ευρεία γνώση των τεχνικών που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην απεριόριστη ποικιλία μορφών μύτης που υπάρχουν. Γι’ αυτό το λόγο, ο εξειδικευμένος ρινοχειρουργός πρέπει να γνωρίζει πολλές τεχνικές για να ανταπεξέλθει στις ειδικές κάθε φορά απαιτήσεις της μύτης και να μπορεί να εκπληρώσει τη βασική τριάδα της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής:

Ο σχεδιασμός ενεργειών στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση της απαιτούμενης χειρουργικής διόρθωσης, βασισμένη στις δυνατότητες και τους περιορισμούς που τίθενται από τους χαρακτήρες των ρινικών οστών, των χόνδρων και των μαλακών μορίων. Ο έμπειρος χειρουργός διακρίνεται από την ικανότητα να προβλέπει τους ευνοϊκούς και να αντισταθμίζει τους δυσμενείς επουλωτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τελική, μετά από πολλά χρόνια, όψη της μύτης.

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν για την επίλυση του προβλήματος;

Από το 1931, όταν ο Jacques Joseph έθεσε τις αρχές και τις βάσεις της σύγχρονης ρινοπλαστικής έως σήμερα, πολλά έχουν μεταβληθεί στην ιδεολογία της τεχνικής της ρινοπλαστικής. Μέχρι πριν από 20 χρόνια η πλειονότητα των ρινοπλαστικών διενεργούνταν με την κλειστή μέθοδο (δηλαδή χωρίς εξωτερικές τομές). Σήμερα, υπάρχει μεγάλη τάση στην εκτέλεση ανοικτής ρινοπλαστικής που διαφέρει εξωτερικά με την κλειστή στο ότι διενεργείται μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα της στυλίδας της μύτης (η περιοχή ανάμεσα στην είσοδο των δύο ρωθώνων). Προτού κανείς ταχθεί υπέρ της μίας ή άλλης μεθόδου πρέπει να έχει υπ΄όψιν του τα ακόλουθα:

Η γιατρός είναι εκπαιδευμένη και στις δύο τεχνικές και τις εφαρμόζει ανάλογα με τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε μύτης ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί και τον ασθενή αλλά και τον γιατρό.

Τι πρέπει να περιμένω από την επίσκεψη στην ιατρό;

Κατά την πρώτη συνάντηση με τον ενδιαφερόμενο, μετά από την κλινική εξέταση της μύτης με ενδοσκόπηση ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργικότητά της, γίνεται μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τα στοιχεία της μύτης που ο ασθενής νιώθει πως θέλει να μεταβληθούν. Ακολουθεί η παράθεση της σκέψης της ιατρού σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση και επίδειξη φωτογραφιών ασθενών με παρόμοια προβλήματα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αντιληφθεί τη φιλοσοφία της προσέγγισης του συγκεκριμένου προβλήματος από την ιατρό. Στη συνέχεια, εφόσον ο ασθενής επιθυμεί να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, γίνεται λήψη φωτογραφιών, ώστε να σχεδιαστεί με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια το χειρουργικό πλάνο και λαμβάνεται ένα λεπτομερές και πλήρες ιατρικό ιστορικό.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούνται πριν και μετά την επέμβαση;

Η επέμβαση απαιτεί την μονοήμερη παραμονή στην κλινική. Έτσι, ο ασθενής την ημέρα της επέμβασης προσέρχεται λίγες ώρες πριν για τη διενέργεια του απαραίτητου προεγχειρητικού ελέγχου (απεικονιστικές, αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις) και ακολούθως οδηγείται στο χειρουργείο. Παραμένει το ίδιο βράδυ της επέμβασης νοσηλευόμενος για παρακολούθηση και εξέρχεται την επόμενη μέρα, λαμβάνοντας τις οδηγίες για την μετεγχειρητική περιποίηση της μύτης του. Τα ενδορρινικά ταμπόν (μικρά σφουγγαράκια) αφαιρούνται πριν την έξοδο από την κλινική και ο ασθενής φέρει μόνο ένα μικρό εξωτερικό νάρθηκα.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι απολύτως ανώδυνη, περιλαμβάνει ένα ήπιο μπούκωμα για τις πρώτες μέρες και περιποίηση της μύτης με ρινοπλύσεις και ειδικές σταγόνες και αλοιφές που επιταχύνουν την επούλωση. Τα οιδήματα των βλεφάρων και οι μώλωπες είναι ήπια και έχουν υποχωρήσει πλήρως μέχρι την 8η μέρα όταν και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της ρινός. Λειτουργικά, η μύτη αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό μέσα στις πρώτες 8 ημέρες. Τα εξωτερικά οιδήματα της μύτης υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό μέσα στον πρώτο μήνα από την επέμβαση, ενώ μικροαλλαγές επισυμβαίνουν μέχρι και αρκετούς μήνες μετεγχειρητικά. Σε όλη αυτή την πορεία, οι ασθενείς βρίσκονται σε τακτική παρακολούθηση από την ιατρό.

Τι θα πρέπει να προσέξω μετεγχειρητικά;

Οι ασθενείς μετεγχειρητικά θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση βίας στη μύτη (φύσημα, άρση βάρους, γυμναστική, τραυματισμοί) για περίπου ένα μήνα, για την αποφυγή πιθανής αιμορραγίας. Γυαλιά δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο δέρμα της μύτης για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών. Επίσης, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται για τον πρώτο μήνα λόγω πρόκλησης οιδημάτων.

Τι περιμένω από μια λειτουργική ρινοπλαστική;

Η επέμβαση αυτή βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι επέμβαση για το «ευ ζην», καθώς αντιμετωπίζει τις καθημερινές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια δυσχερή ρινική αναπνοή. Η αισθητική παρέμβαση καθώς συνδυάζεται με τη βελτίωση της αναπνοής, στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου και …ίσως όχι μόνο αυτού. Ο Paul Schilder, στο σύγγραμμά του «Η εικόνα και η εμφάνιση του ανθρώπινου σώματος», αναφέρει πως: «…Η προσωπική μας ομορφιά ή ασχήμια όχι μόνο μετρά στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά και στην εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για μας… Η ομορφιά και η ασχήμια δεν αφορούν το μεμονωμένο άτομο, αλλά είναι κοινωνικά φαινόμενα μεγίστης σπουδαιότητας».