Ευθειασμός ρινικού διαφράγματος (Διαφραγματοπλαστική) – Αντιμετώπιση υπερτροφίας ρινικών κογχών

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία ανατομική ανωμαλία όπου ο οστεοχόνδρινος σχηματισμός (διάφραγμα), που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και χωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες, είναι στραβός (σκολιός). Η ανατομική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά καθώς το διάφραγμα παίζει βασικότατο ρόλο στην εμφάνιση της ρινός. Το σκολιωτικό διάφραγμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακανόνιστης και υπέρμετρης ανάπτυξης του χόνδρινου και οστέινου στοιχείου, που αποτελούν το ρινικό διάφραγμα, μέσα στη ρινική κοιλότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται «προεξοχές» (άκανθες) και «στραβά» (σκολιά) τμήματα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα από τη μύτη. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει, ή και να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα σκολίωση, είναι οι τραυματισμοί της ρινός. Επίσης, προηγούμενες επεμβάσεις στη μύτη, αν ο χειρουργός δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στη ρινοχειρουργική, μπορούν να διαταράξουν την αρχιτεκτονική του ρινικού διαφράγματος καθώς και την αισθητική εμφάνιση της ρινός.

Η άσκηση δύναμης (τραυματισμοί) στη μύτη μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση τόσο του οστέινου όσο και του χόνδρινου σκελετού με αποτέλεσμα δυσμορφία και δυσλειτουργία της μύτης.
Η άσκηση δύναμης (τραυματισμος) στη μύτη μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση τόσο του οστέινου όσο και του χόνδρινου σκελετού με αποτέλεσμα δυσμορφία και δυσλειτουργία της μύτης.

Τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται από τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Αυτό οδηγεί σε εύκολη κόπωση όταν το άτομο καταβάλλει κάποια προσπάθεια π.χ γυμναστική, άθληση, σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου, σε κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών (σχηματισμών στο εσωτερικό της μύτης, εκατέρωθεν του διαφράγματος), συχνή στις μέρες μας λόγω αλλεργιών και μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αύξηση του όγκου των κάτω ρινικών κογχών, οδηγώντας σε δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής
Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αύξηση του όγκου των κάτω ρινικών κογχών, οδηγώντας σε δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αναφέρουν πως ένα ποσοστό 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά ενώ ένα 25% σε καθημερινή βάση. Μεταξύ των ατόμων που ροχαλίζουν το 20% πάσχουν από υπνική άπνοια. Η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε υπνηλία και λήθαργο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αίσθημα διαρκούς κόπωσης, σε φτωχή μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης και κεφαλαλγία. Έχει αναφερθεί σε έρευνες πως σε ποσοστό 8% στα τροχαία ατυχήματα, αιτία είναι η υπνηλία λόγω υπνικής άπνοιας, ενώ αντίθετα στις βιομηχανίες τα ατυχήματα που συμβαίνουν από την ίδια αιτία αγγίζουν το 1-1,5%! Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα του ατόμου, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, μελαγχολία, κατάθλιψη και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επιπρόσθετα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να έχει και αισθητικές επιπτώσεις καθώς επηρεάζει τη συνολική εικόνα της ρινός και κατ’ επέκταση όλου του προσώπου.

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και της δυσμορφίας της ρινός είναι χειρουργική. Κατά την επέμβαση αφαιρούνται τα σκολιωτικά χόνδρινα και οστέινα τμήματα του ρινικού διαφράγματος που παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του αέρα και μετά από κατάλληλη επεξεργασία επανατοποθετούνται ως χόνδρινα μοσχεύματα σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να εμποδίσουν την υποτροπή της σκολίωσης. Έτσι, το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι μόνιμο.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός είναι σε θέση να διορθώσει την ανατομική διαταραχή ώστε η μύτη να λειτουργεί σωστά. Επιπρόσθετα, αν συνυπάρχει υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί, στην ίδια επέμβαση, να αντιμετωπιστεί με σύγχρονες μεθόδους (ραδιοσυχνότητες, υπερήχοι, laser).

Χειρουργική εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων στην υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, με σκοπό την συρρίκνωσή τους
Χειρουργική εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων στην υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, με σκοπό την συρρίκνωσή τους

Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία, χωρίς καμία εξωτερική τομή και απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στην κλινική για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούνται τα σφουγγαράκια (ταμπόν) που έχουν τοποθετηθεί μέσα στη μύτη κατά την επέμβαση και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική με οδηγίες για την περιποίηση της μύτης με ρινοπλύσεις, ειδικές σταγόνες και αλοιφές που επιταχύνουν την επούλωση.

Πόνος, μώλωπες και οιδήματα βλεφάρων δεν υπάρχουν καθόλου σε επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος. Πρέπει να σημειωθεί πως το σχήμα της μύτης σε χειρουργεία ρινικού διαφράγματος δεν αλλάζει στο ελάχιστο, όταν φυσικά διενεργούνται από τον σωστό ρινοχειρουργό που γνωρίζει και σέβεται τους μηχανισμούς στήριξης της μύτης. Τα οιδήματα υπάρχουν μόνο στο εσωτερικό της μύτης και προκαλούν μια μικρή δυσκολία στην αναπνοή για τις πρώτες 4-5 ημέρες μετεγχειρητικά. Ακολούθως, καθώς η επούλωση προχωρά, τόσο η αναπνοή βελτιώνεται ταχύτατα, όσο και η βελτίωση του ύπνου και των σωματικών αντοχών του ασθενούς. Η επούλωση της μύτης ολοκληρώνεται σε ένα διάστημα περίπου 1-1,5 μηνός. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής παροτρύνεται να απέχει από έντονη σωματική δραστηριότητα και άρση βάρους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

Η επέμβαση του ρινικού διαφράγματος και της υπερτροφίας των ρινικών κογχών είναι μια επέμβαση που στοχεύει στο «ευ ζειν».