Κακοήθεις αλλοιώσεις λάρυγγος

Ο λάρυγγας είναι το υπεύθυνο όργανο για την παραγωγή της φωνής γι’ αυτό και οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στη φωνή μας.

ALT
CAPTION

Η σοβαρότερη παθολογική κατάσταση του λάρυγγα είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα που αναπτύσσονται είτε στις φωνητικές χορδές είτε στην ευρύτερη περιοχή του λάρυγγα.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών, σε συνδυασμό με την έντονη και συχνή καταπόνηση της φωνής, η ακτινοβόληση της περιοχής καθώς και ορισμένοι ιοί όπως ο HPV είναι παράγοντες που αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών στην περιοχή του λάρυγγος και θέτουν τον ασθενή σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο λάρυγγας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της φωνής γι’ αυτό και οι παθήσεις του συνοδεύονται από διαταραχές της ομιλίας. Συνήθως εμφανίζεται βράγχος φωνής (βράχνιασμα), «σπάσιμο» της φωνής, και εύκολη κόπωση της ομιλίας, τα οποία επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω των 2-3 εβδομάδων παρά την ξεκούραση της φωνής και την αποφυγή της ομιλίας. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστεί αιμόπτυση, πόνος στο λαιμό, δύσπνοια, ή «αίσθημα κόμπου» στο λαιμό.

Ο ασθενής που εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει αμέσως να απευθύνεται στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Οι νεοπλασίες του λάρυγγος είναι από τα νεοπλάσματα που δίνουν συμπτώματα σε πολύ πρώιμο στάδιο στην εξέλιξή τους γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να αποβούν σωτήριες για τη ζωή του ασθενούς και να οδηγήσουν στην πλήρη εξάλειψη της ασθένειας.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αφού λάβει το ιστορικό του ασθενούς θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση ώστε να τεθεί η διάγνωση. Αυτή αποτελείται από την επισκόπηση του λάρυγγος με λαρυγγοσκόπηση (με τη βοήθεια ενός ενδοσκοπίου που τοποθετείται από το στόμα ή από τη μύτη του ασθενούς). Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και πολύ καλά ανεκτή από τον εξεταζόμενο. Καθώς ο ασθενής αναπνέει και προφέρει το φωνήεν «ι» ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές κινούνται και οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση καθίσταται ορατή.

Η βασική αντιμετώπιση των βλαβών είναι η χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το είδος και την έκταση της βλάβης. Κατά την χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρεθεί μόνο η εξωτερική στιβάδα των φωνητικών χορδών (αποφλοίωση) εάν η βλάβη είναι μικρή και εντοπίζεται στις φωνητικές χορδές, ή η μία φωνητική χορδή (χορδεκτομή), ή μεγαλύτερο τμήμα του λάρυγγα (λαρυγγεκτομή) σε πιο προχωρημένες καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και οι ακτίνες Laser για την αντιμετώπιση ορισμένων νεοπλασιών του λάρυγγος με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Γενικά, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι τα βασικά σημεία-κλειδιά για την εξάλειψη της ασθένειας.